Çayda kota ve kontenjana karşı çıktığı için yargılanan Hopalılar: Bizi özel sektöre mahkum ettikleri bir dönemde hakkımız için sokaktaydık ve bu yüzden yargılandığımız için pişman değiliz

Hopa’da 27 Mayıs 2021 günü  yaş çaya uygulanan kota ve kontenjan uygulamasını Hopa Meydanındna  protesto eden çay üreticilerine polis saldırmış ve 32 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle üreticiler saat 21.00’e kadar oturma eylemi gerçekleştirmişti.

Gözaltına alınanlar daha sonra gece saatlerinde serbest bırakılmıştı.

Üreticiler 2 yıl sonra hakim karşısına çıktı. Davanın ilk duruşması Hopa Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Çay üreticileri “İzinsiz gösteri düzenlemek ve yönetmek, 2911 sayılı Gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, yapılan ikazlara rağmen dağılmama ve direnme” gibi suçlardan yargılanıyorlar. Davada üreticiler şunları söyledi:

Eyleme anayasal hakkımızı kullanmak için toplandık. Bir  basın açıklaması için  önceden izin almanın gerekli olmadığını düşünüyoruz  çünkü yasalarda silahsız ve barışçıl  bir şekilde gösteri yapmak her yurttaşın hakkıdır. O gün orada yargılanması gereken biz değil  kendilerine orantısız güç kullanarak bizleri işkence ile gözaltına alan polislerin  yargılanması gerekir. Ayrıca olay günü Dönemim kaymakamı Abdürrezak Canpolat’ın talimatıyla 30 kişilik bir liste hazırlandığı ve bu kişileri alacaksınız dediğini biliyoruz. O gün orda ters kelepçe yapılarak gözaltına alındık. Amacımız sadece çayda yaşanan sorunları aktarmaktı.

O gün orada yaş çaya uygulanan kota ve kontenjanı protesto etmek için gittik ancak polisin işkencesi ile gözaltına alındık.

Bizi özel sektöre  mahkum ettikleri bir dönemde hakkımız için sokaktaydık ve bu yüzden yargılandığım için pişman değilim.O dönem özel sektörlerle anlaşıp  taban fiyatın altında çay almamalarını istedik. O yüzden bu eyleme katıldım. O gün orada arkaşalrımız işkence ile gözaltına alındı ve darp edildi. Bugün  yargılanması gereken o gün orada emri verenlerdir.