Emekçiler geçim derdinde, Saray seçim derdinde

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu bypass ederek asgari ücret artışını tek başına belirleyen Erdoğan, iktidar yanlısı Memur-Sen’in gerçekleştirdiği etkinlikte emekli ve memurların maaş artış oranını “Müjdeyi veriyorum.” diyerek, 2023 yılının ilk yarısı için %25 oranında arttırdığını bildirdi. Ertesi gün yine adeta emekçilerle dalga geçer gibi müjde vaatleriyle, maaşlara yapılan zammı bu sefer %5 daha artırdığını söyledi. Taban emekli maaşını ise 5.500 TL olarak açıkladı.

TÜİK’in sahte enflasyon açıklamaları kaynak gösterilerek tüm ücretler asgari ücret seviyesine çekilirken, asgari ücret ise açlık sınırının altında seyretmektedir. 2015 yılında ortalama memur maaşı asgari ücretin 2,44 katı iken, 2023 yılı için ortalama memur maaşı asgari ücretin 1,43 katına geriledi. Asgari ücretlilerden sonra milyonlarca memur ve emekli TÜİK eliyle yoksulluk ve sefalet ücretine eşitlendi. Emeklinin %60’ı 5500 TL maaş, işçilerin %60’ı ise 8500 TL asgari ücretle yaşamaya mahkûm edildi.

Temel ihtiyaç maddeleri %100’den fazla zamlanırken, memur ve tüm emeklilere %30 zam reva gören AKP, ekonomik kriz karşısında halk için koruyucu önlemler almak yerine herkesi yoksullukta eşitlemeyi tercih etmektedir.

Emekçileri krizden korumak için yapılması gereken şey, en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olması ve asgari ücretin insanca yaşayacak seviyeye yükseltilmesidir.

TÜİK’in sahte verileri ile imal edilmiş Saray’ın birkaç puanlık “müjdesi”ne karşı, tüm emekçileri ellerinden çalınanları geri almaya, insanca yaşam için mücadeleye çağırıyoruz!

Halkevleri Emek Komisyonu